Bokashi-spande

Det er altid godt at udforske og afprøve nye måder at gøre tinge på. Og det gælder selvfølgeligt også for hjemmekompostering, som jeg jo eksperimenterer med.

Mine kompostkasser kører grundlæggende ganske fint, men processen går lidt for langsomt. Altså at kasserne ikke altid kan helt følge med, så en gang imellem er jeg nød til at tømme dem “halvfærdige” for at få plads til ny grøn affald.

Intet større problem er det dog ikke, da efterkomposteringsprocessen i min altankompost godt kan klare det. Men stort nok til at jeg enten skal skaffe et par ekstra kasser eller finde en måde til at fremskynde komposteringsprocessen.

Der er flere, som har fortalt mig om deres gode erfaringer med bokashi-kompostering. Så de måtte jeg så også prøve, og bestilte et par bykompostspande og noget kompostgær fra byhaver.dk webshop – og glæder mig nu til at afprøve om bokashi holder løfterne.

Bokashi er oprindeligt en japansk komposteringsmetode, hvor det organiske affald nedbrydes ved hjælp af en gæringsproces, hvorefter processen afsluttes med en efterkompostering. Fordele siges være at det går hurtigt, at det er lugtfrit, og at alle plantenæringstofferne bevares bedre. Og så kan man også kompostere et mere bredt udvalg af køkkenaffald, end med en almindelig komposteringsmetode.

(Eller rettere sagt: Det der kan komposteres er jo det samme, men med hensyn til risiko for skadedyr og skadelige mikroorganismer, er der en del ting man ikke bør smide i en almindelig bykompost, men godt kan puttes i en bokashi-kompost. Fx kød, madrester og sådan noget.)

Jeg glæder mig til at sætte mig nærmere ind i bokashi’s spændende verden 🙂