saltmandler

Nemme saltmandler

Er du glad for bagte saltede mandler og vil gerne lave dem selv, så er her en supernem opskrift til at gå i gang med:

  • 100 g (ca 2 dl) mandler
  • 50 g (ca 0,5 dl) salt
  • 2 dl vand
  1. Hæld vand og salt i en gryde, og kog op under røring indtil saltet er helt opløst
  2. Tag gryden af komfuret, hæld mandlerne i saltlagen, og lad dem trække 30 minutter
  3. Fordel mandlerne på en bageplade med bagepapir, og bag dem ved 175°C i 20 minutter (rør lidt rundt undervejs)
  4. Lad mandlerne køle lidt af – og velbekomme 🙂

Målene kan så ganges op efter behov, altså efter mængde mandler man nu har. Det kan næppe betale sig at lave en lille bitte portion ad gangen. Fx når jeg laver saltmandler, er det typisk et halvt kilo: dvs 500 g mandler, 250 g salt og 1 liter vand.

Her kan du se forholdene: 100 g mandler, 50 g salt og 2 dl vand – gang op og justér efter behov

Saltmængden kan du eventuelt justere lidt op eller ned efter dine egne præferencer. Jeg kan godt li’ det meget salt – men sådan er det jo ikke alle der har det. Det grundlæggende er at koge en saltlage, der er stærk. Et naturligt salt (fx groft havsalt) er at foretrække, fremfor kemisk fremstillet “bordsalt”.

Jeg vil anbefale at du bruger økologiske mandler – både for miljøets og din egen skyld. Der opdages løbende forskellige pesticidrester i konventionelt dyrkede mandler.

Og man bør nok også gøre nogle tanker om hvor ens mandler kommer fra. Mandeldyrkningen bruger store mængder af vand i forhold til udbyttet – hele 4 liter pr én enkel mandel, siger man – og fx i Californien (som står for størstedelen af verdens mandelproduktion) har man en miljøkatastrofe under opsejling da gigantiske mandelfarme pumper grundvandsreservoirerne tomme.
Europæiske mandelfarme er meget mindre, og mange af dem ligger i bjergområder med fugtigere klima hvor vandmangel ikke er et problem.

Mandler, vand og salt: Vand og salt koges, mandlerne tilføjes og trækker i saltlage, væske sies fra, bages i ovnen, køles af.
Velbekomme 🙂