Kveller ved Vadehavet

Naturens spiseplanter er en af mine store interesser, så når sommerferierejsen gik til vadehavet, var det er god mulighed for at studere og samle vilde urter ved stranden.

Kveller (Salicornia europaea) – eller Salturt som den også kaldes – er en spiselig plante der vokser på vader og strandenge, dvs fugtige områder med højt saltkoncentration og skiftende vandstand. Og det er netop salt, der er kendetegnende for hvordan Kveller smager.

Alle plantens overjordiske dele kan anvendes, og kan spises rå eller tilberedt. Dog kan noget af stænglen være lidt træet, så er det salat man skal lave, skal man nok gå efter de yngre grene og skud. Koger eller sylter man planten, behøver man ikke være så kræsen.

Der var desværre ikke denne gang mulighed for nogen mere avancerede madeksperimenter med Kveller – så det blev sådan på mere primitiv plan, altså bare gnaske lidt på det man nu plukkede mens man gik på stranden.

Lidt tog jeg så med hjem, og sammen med hjemmedyrkede agurker og andet tilbehør blev det til en lille fiks salat.

En hurtig kreeret kvellersalat: kveller, agurk, tomat og en sjat hvidvinseddike – og et par violblomster som pynt

Jeg må skrive mere om Kveller en anden gang. Nu vil jeg bare nøjes med at henvise til andre steder på nettet, hvor der findes masser af kvellerinfo og -opskrfter:

Er du interesseret i vilde spiselige planter sådan generelt, så tag et kig på “Spis Amager Fælled”, som har fokus på de spiseplanter som vokser derhenne: