Ude af landet = ude af valgdebatten?

En demokratisk valgproces kræver oplyste vælgere, og en vigtig kanal for oplysningen er medierne. Fx er debatterne mellem partilederne på TV en rigtig god mulighed for at forstå hvor partierne står henne holdningsmæssigt i forhold til hinanden og hvilken konkrete forskelle der er. Og har man ikke mulighed for at sidde foran et fjernsynsapparat, kan man alternativt følge med på internettet – i hvert fald når det er hos det statslige DR hvor debatten foregår.

Her under slutspurten i folketingsvalgkampen var vi ude at rejse – nærmere betegnet i Berlin – men ville meget gerne følge med i valgdebatterne derhjemme i Danmark. Og bland andet derfor blev den lille bærbar taget med på rejsen. Så skuffelsen var stor da det viste sig at man tilsyneladende ikke kan se DRs internetudsendelser udenfor Danmarks grænser. Og problemet så ikke ud til at være det tekniske, men derimod noget så uforståeligt som manglende rettigheder.

Jeg kan godt forstå at der kunne opstå rettighedsproblemer i forbindelse med kommercielle tv-produktioner, men at en valgdebat (der ovenikøbet foregår hos DR selv) ikke må sendes til udlandet lyder ganske underligt. Hvilke rettigheder er det nu der står i klemme her? DR ejer vel sine egne programmer, og jeg har svært ved at forestille at de deltagende politikere ville ønske begrænsninger for udbredelsen af deres budskaber.

Nu er der selvfølgeligt også mange andre måder at holde sig oplyst, men pointen er at man burde måske give DR et IT-eftersyn og gøre det muligt at se via internettet nyhedsudsendelser, samfundsdebatter og lignende almenrelevant information også uden for landets grænser.