Det gror atter på altanen

Altanhavesæsonen er kommet atter godt i gang. Plantesortimentet er delvis samme som sidste år, men der er dog også noget nyt. Udgangspunktet i vores “altanhavebrug” er at dyrke noget man kan spise – kombineret med lidt blomster. Det må jo gerne være lidt pænt. Og så har jeg jo også mine grønnetags-eksperimenter, som fylder på altanerne.

Arten af grønsagerne der dyrkes, er valgt efter hvad der egner sig til altandyrkning, og selvfølgeligt også efter hvad vi selv plejer at spise. Derfor er det tomater og agurker, der fyldes mest. De er nemme at dyrke, giver stort udbytte – og nok også de “basisgrøntsager” som mest bruges i vores husholdning. Som friskplukkede direkte fra planten til munden, eller bliver sammen med lidt feta og urter til lækker græsk salat.

På altanen mod vest har vi fire tomatplanter og en squash. Under to af tomaterne er der plantet timian og oregano, og det ser ud til at virke ganske fint. En ingefærrod har jeg også proppet ind, men det er nok mest for sjov. Under de andre tomater er der blomster. Vi har en jordbærplante, en chili (habanero), et lille laurbærtræ og et selvsået appelsintræ i mikrostørrelse.

Og så et stykke af sedummåtte, som sidste år blev tilovers efter lægning af et grønt tag, og som jeg har så afprøvet på altanen. Vokser fint! En lille skive af måtten endte også i mit grønnetagsplantearrangement i et gammelt bageplade, sammen med andre sedum-typer og nogle husløg. Et par småplanter er der også i øjeblikket – men de bliver snart plantet ud.

På altanen mod øst er der også tomater – et par minibusktomater (“TinyTim”), som allerede er ved at bære frugt. I vores selvvandingskasse er der igen agurk – tre salatagurker og en drueagurk – som er ganske godt i gang, og under dem dild og koriander. En drueagurk i en potte, sammen med nogle blomster. En ribsbuske med selvsået tomat. Og så bakkerne med grønnetagsplanter (sedum og husløg). Og nogle potter med “ukrudt”, som skal smides væk.

Det er rigtig spændende at dyrke grønsager hjemme på altanen. Der vil jo være plads til mange flere planter – så det sværeste med altandyrkning er at modstå fristelsen til at fylde det hele op. Det skal jo også være mulighed for at sidde ude på altanen og nyde det smukke sommervejr. Dog kan det nok ikke udelukkes helt, at der i sommerens løb kan dukke flere potter op 🙂

Nå ja – så har jeg også mine små kompostkasser, som i øjeblikket står på den vestlige altan. Hjemmekompostering er noget jeg har prøvet at eksperimentere med – og noget der har faktisk lykkedes overraskende godt. Den færdige kompost har jeg blandet i jorden i potter, og så har jeg drysset noget halvfærdigt kompost ovenpå i næsten alle potter.